9 Ekim 2021 Cumartesi

Bağlama dersi programının uygulanmasına ilişkin açıklamalar

 


1. Türk halk müziğinin temel çalgılarından olan bağlama öğretiminde, dersin materyalleri bol ve çeşitli olmalıdır. Geleneksel icra teknikleri için en eski ses kayıtlarına ihtiyaç duyulabilir. Bunun için bir arşiv olmasında fayda vardır. Dersin aynı zamanda tarihî yönünün olması, farklı disiplin alanlarından bahsedilmesini gerekli kılar. Bu nedenle müzik tarihine ilişkin görsel ve yazılı kaynak kullanılabilir. Program kazanımlarının ders içeriğiyle paralel gitmesi açısından özellikle mahalli icraların dinlenmesi ve izlenmesi önemlidir. 

En kısa yoldan saz öğrenme teknikleri

 

saz-notalari
Saz Notaları

Saz notaları, kısa ve uzun sap sazlarda birbirinden farklı yerlere konumlanmıştır. Çünkü aynı türküyü uzun ve kısa sap sazlarda farklı notalardan çalabilirsiniz. Saz notaları da kendi içerisinde farklılıklar oluşturmaktadır. Bazı türkülerde az nota ile melodiler üretilirken bazı şarkılarda uzun ve meşakatli zor notalar ortaya çıkmaktadır. Türkü dinlemeyi ve söylemeyi seven insanların ömürleri boyunca içlerinden en az bir kez geçirdikleri güzel eylem. Üstelik aile türkü dinlemeyi seviyorsa en basitinden annen bile evde temizlik yaparken türkü söylüyorsa ve sen o güzel kadının sesiyle henüz on yaşındayken bile hayallere dalabiliyorsan bağlamaya ne kadar uzak olabilirsin? Sazın çıkardığı sesin güzelliğine, etkileyiciliğine ne kadar ilgisiz kalabilirsiniz? Tabi ki de çok fazla değil, belirli bir zamandan sonra heyecanla birlikte büyük bir hevesle saz çalmayı öğrenmeye çalışacaksınız.

Bağlama dersi programının uygulanmasına ilişkin açıklamalar

  1. Türk halk müziğinin temel çalgılarından olan bağlama öğretiminde, dersin materyalleri bol ve çeşitli olmalıdır. Geleneksel icra teknik...